Eerlijke ICT

24 jaar kennis en ervaring

CNE Blog

CNE Blog
Regelmatig bloggen we over diverse interessante ICT gerelateerde zaken

Pippi

Pippi Langkous
Het moet er maar eens uit: ik ben een groot bewonderaar van Pippi Langkous. Haar niet te missen présence, haar uitzonderlijke krachtige persoonlijkheid, in meerdere opzichten,  maar vooral haar onverwoestbaar optimisme gaven de doorslag voor deze stille aanbidding.

Vooral de uitspraak "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan" getuigt van een onbevangen, positieve insteek die zijn weerga niet kent.

Iets verontrustender is het gegeven dat deze uitspraak ook opgeld doet in het ICT domein. Door de komst van clouddiensten zoals de G-Suite van Google en natuurlijk Office 365 wordt aan de eindgebruiker de suggestie gewekt dat hij/zij het echt allemaal helemaal zelf kan doen. En deze gedachte wordt door de Amerikaanse giganten ook met verve ondersteund met zelf-hulp filmpjes, uitgebreide manuals en vriendelijke gebruikers-interfaces.

De praktijk is weerbarstiger, zoals zo vaak. In beginsel kan een niet-ICT geschoolde eindgebruiker best een eind komen met behulp van alle instructies. Een e-mail box opzetten, een gebruiker aanmaken en een bestandensysteem inrichten vallen nog allemaal onder het Pippi Langkous principe. Het wordt al lastiger bij meerdere gebruikers en bij het verdelen van de rechten. En wanneer ook een eigen e-mail domein moet worden gekoppeld met Google of Microsoft gaan de staartjes al wat slapper hangen. 

Bij de echt geavanceerde functies moet zelfs Pippi afhaken. Zelfs haar optimisme én de hulp van de al even grote leken Tommy en Anika gaan haar niet helpen. Ze zal de hulp van echte professionals moeten inroepen.

Kortom: Soms is het gewoon beter (maar minder leuk) om het Pippi Langkous principe te laten voor wat het eigenlijk is: een optimistische en plezierige gedachte, maar helaas onwaar. Pippi kon zich dat overigens makkelijk veroorloven. Al haar gedoemde mislukkingen kon zij makkelijk coveren met haar kist vol goudstukken. Bij een gemiddelde organisatie is zo'n kist niet aanwezig. Daarom een minder leuk, maar wel verstandig advies: huur een professional in voor de dingen die je niet kan. Dat is niet zo stoer, maar wel zo slim!

 

 

 

 

1
TCO van een werkplek
Merci Backup

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.cne.nl/