Eerlijke ICT

24 jaar kennis en ervaring

CNE Blog

CNE Blog
Regelmatig bloggen we over diverse interessante ICT gerelateerde zaken

Merci Backup

 

eiffel
Om mijn verjaardag te vieren was ik onlangs weer eens in Parijs. Wat eens stad!
Toen ik per Whatsapp werd gefeliciteerd door een van onze engineers greep de autocorrect in: 'Merci beaucoup' werd 'Merci backup' en de app was al weg voordat ik kon ingrijpen.

Maar ik moest wel meteen denken aan een recent incident waarbij bijna alle bestanden van een klant waren versleuteld omdat een van zijn medewerkers even niet oplette en een crypto-virus binnen hengelde (tijd voor een awareness training, maar dat terzijde. Daar gaan we het binnenkort over hebben).

Het virus had niet alleen alle bestanden versleuteld maar had ook de zg 'shadow-copies' uitgeschakeld, een automatisch back-up mechanisme van Windows servers.
Dit incident had zomaar kunnen leiden tot een enorm drama. Financieel én operationeel. Om nog maar te zwijgen van de reputatieschade als je aan je relaties moet vertellen dat je al je data kwijt bent.

Ze hadden een back-up. Een echte, een goeie

Maar, u raadt het al: ze hadden een back-up. Een echte, een goeie. Eentje die uiteraard niet besmet was en die meteen beschikbaar was. En deze back-up redde de zaak, letterlijk waarschijnlijk. Omdat de shadow-copies waren uitgeschakeld ontbrak er een paar uur, maar dat was 'peanuts' vergeleken met de schade die had kúnnen ontstaan.

Daarom hebben we bij CNE goede back-ups. Volledige back-ups en volledig geteste back-ups. En natuurlijk back-ups die niet op dezelfde locatie staan als de data zelf. 

Nadat het virus was verwijderd, de restore was uitgevoerd en de klant weer operationeel was, vermoed ik dat de klant zachtjes 'merci back-up' prevelde. En de medewerker in kwestie zeker.. Wij deden dat in elk geval wel!

De moraal is helder: Sluit geen compromissen maar regel altijd, maar dan ook altijd een goede back-up!
Anders schreeuwt u straks 'Merde' in plaats van 'Merci'!

En dan bent u nog lang niet jarig!

 

1
Pippi
Bring Your Own Device (BYOD)

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.cne.nl/